Sezar Zile’ye ta Roma’dan gelmiştir. Biz yurttaşlarımızı da bekliyoruz…

19.09.2023
267

Sezar Zile’ye ta Roma’dan gelmiştir. Biz yurttaşlarımızı da bekliyoruz…

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Zile yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Zile’ye yönelik artan turist hareketliliği ile ilgili düşüncelerini aldığımız Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın, turizmin ayak seslerinin Zile’de duyulmaya başladığına vurgu yaptı.

Zile’nin turizm değerleri açısından büyük potansiyele sahip şehirlerden birisi olduğunu kaydeden Başkan Şükrü Sargın, Zile’nin turizm değerlerini zenginleştirmeye ve gezginlerle buluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Bugüne kadar yeterince değerlendirilemeyen bu potansiyelin, alt ve üst yapı çalışmalarıyla değerlendirilmeye çalışıldığını ifade eden Başkan Sargın, “Bir plan dâhilinde ve koruma-kullanma dengesi gözetilerek bu potansiyeli ekonomik değer yaratan çıktılara dönüştürme hedefiyle çalışıyoruz. Zile’nin zengin tarihini, kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini akılcı projelerle değerlendirilmeye çalışmaktayız. Bu bağlamda, uygulamaya aldığımız Veni Vidi Vici Zile Kent Müzesi projesi bunlardan birisidir. Zile, sahip olduğu kalesi ve arkeolojik kazılarını başlattığımız doğudaki tek Amfitiyatro ile büyük bir açık hava müzesidir. Bu açık hava müzesinin içinde oluşturduğumuz Veni Vidi Vici Kent Müzesi ile bir müze kent olma yönünde emin adımlarla ilerlemekteyiz” dedi.

Müzeler bir kentin geçmişini, tarihini ortaya koyan bir vitrindir

Müzelerin insanların ortak bilincinin geleceğe taşındığı yerler olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Şükrü Sargın, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Müzeler bir kentin geçmişini, tarihini ortaya koyan bir vitrindir. Zile, tarihi ve kültürel miras açısından önemli ve zengin bir şehirdir. Zile’nin zenginliklerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak adına her türlü çalışmayı yaparak,  Zile’nin turizm açısından da geleceğini inşa etmekte kararlıyız. Bu amaçla, kentin tarihi kalıntılarıyla, tarihsel dokusunu, Zile’de yaşayanlar ve ziyaret edenlerle buluşturacak çalışmaları olanaklarımız ölçüsünde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tarihi Zile Kalesi ile kale içinde yer alan ”Veni Vidi Vici Kent Müzesi Projesi bunlardan birisidir. Zile Kalesi, kazı çalışmalarını başlattığımız ve yakında gün yüzüne çıkacak olan Doğudaki tek Amfiyatrosu ile bir açık hava müzesi niteliğindedir. Bu özelliği ile de kimlikli bir kenttir. Gerçekleştirdiğimiz Veni Vidi Vici Kent Müzesi, Amfitiyatrosu, eski Zile Evleri diye adlandırdığımız ve Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinin görüleceği Amasya Caddesi ve konaklarımızla ve daha birçok değerimizle çok güçlü geçmişimizden yeterince ve gerektiği kadar nasiplenerek, bir tarih bilinci yokluğunu ortadan kaldıracağız.”

Zile’nin bir “kültür şehri” olması için çalışıyoruz

Başkan Şükrü Sargın, yerel ekonomik kalkınma ve gelişmenin zorunlu olarak kültürel kalkınma ve gelişmeye bağımlı olduğunu belirterek, “Gerçek ekonomik kalkınma, temelde insan öğesine, insanın verimliliğinin artmasına bağlı olduğundan, doğrudan doğruya kültürel kalkınmanın bir türevidir. Bu nedenle de Zile Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz kültürel ve sanatsal etkinliklerle de bir “kültür şehri” özelliği kazanmaya çalışıyoruz. Elbette bu kolay olmuyor. Önce mali açıdan kendi kendinize yetecek bir belediye olmak zorundasınız. Çok şükür bunu gerçekleştirdik. Bütçe disiplini sağlayarak, çeşitli tasarruf projeleri ve GES gibi gelir getirici projeleri hayata geçirerek mali açıdan güçlendik. Daha da gelişmek ve güçlenmek zorundayız. Bu sözlerim yanlış anlaşılmasın. Biz sırf ekonomik büyümeyi hedefleyen, kültürü önemsizleştiren politikalardan yana değiliz.  Ekonomik olarak büyüyen ama kültürsüzleşen bir şehir inşa etme niyetinde de değiliz. Çünkü kültürsüzleşen bir toplumda ekonomik kalkınma ve gelişmenin sağlanması mümkün değildir. Gerçekleştirdiğimiz tüm kültürel, turistik ve sanatsal etkinliklerin amacı insana yatırım yapmak, bilinçsizliğin yarattığı kayıtsızlık, sorumsuzluk ve vizyonsuzluktan oluşan sosyal bir ivmenin önünü almak ve kültürel gelişmeyi sağlamaktır. Zile Belediyesi olarak geçtiğimiz 4,5 yıllık süreçte her yıl fiziki, kültürel, sosyal, ekonomik, teknik her türlü gelişmeye ivme kazandıracak, şehrimizi farklı kılacak çalışmalara, çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere imza attık” dedi.

Sezar ta Roma’dan Zile’ye gelmiştir. Biz tüm yurttaşlarımızı da Zile’ye bekliyoruz

Başkan Sargın sözlerini şu şekilde tamamladı.

Zile ayrıcalıklı bir şehirdir. Zile’nin geçmişten bu yana gelen önemini ve değerini şundan anlayabilirsiniz. Sezar ta Roma’dan Zile’ye gelmiştir. Giderek artan bu yoğun ilgiye şaşırmamak gerekir. Biz tüm yurttaşlarımızı da Zile’ye bekliyoruz. Bize düşen Zile’nin tarihten gelen önemini ve değerini korumak, önce Zilelilere, sonra tüm Tokat Bölgesine, sonra Türkiye’ye ve en sonunda da dünyaya anlatmaktır. Önümüzdeki dönemde de Zileliler yetki verirse Zile’yi geleceğe taşıyacak projelerimizi hazırlamaya ve hayata geçirmeye devam edeceğiz. Geçirdiğimiz 4, 5 yıllık süreçte gerçekleştirdiğimiz çalışmalara ve projelere destek ve katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza, işbirliği yaparak katkı sağlayan kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum.”

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.