Tokat’ta bir ilk; Zile Kültür Turizm Envanteri

24.05.2021
996


Tokat’ta bir ilk; Zile Kültür Turizm Envanteri

Zile ve yöresinin turizm kaynaklarının, gizilinin (potansiyelinin) ve turizm adına ekonomik değer yaratabilecek somut ya da somut olmayan kültürel mirasın gösterildiği bir çalışma olan “Zile Kültür ve Turizm Envanteri” Belediyemiz tarafından, danışman rehberliğinde ve belediyemiz Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimince ve 1.200 Lira gibi küçük bir bütçeyle hazırlanmıştır.

Tokat’ta bir ilk olan, “Zile Kültür ve Turizm Envanteri” nde bu kaynakların kapsamlı bir incelemesi gerçekleştirilmiş, ilgilenenlere ve yatırımcılara geniş bir yol gösterici çerçevede oluşturulmaya çalışılmıştır.

Söz konusu “Zile Kültür ve Turizm Envanteri” Zile’deki, tarihsel, kültürel, kentsel, jeolojik mirasın, doğal güzelliklerin ve turistik değerlerin korunması, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve yaşantımızla bütünleştirilmesi hedefine dönük olarak hazırlanmıştır.

“Zile Kültür ve Turizm Envanteri ”nin hazırlanmasının amaçlarından birisi; Zile hakkında bilgiler vererek, bu değerlerin yaşatılması için kamuoyunun dikkatini çekme, bu emanetleri koruma ve geliştirme suretiyle, gelecek nesillere aktarma ve toplumsal sorumluluk (aidiyet) oluşturmaktır.

Amaçlarından bir diğeri ise, envanterde yer alan değer üzerinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve turizm sektöründe yer alan kuruluşlarla birlikte gerekli yatırım, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapılarak, Zile turizminin gelişmesini sağlayacak potansiyele sahip olduğunun ortaya konulmasıdır.

Bu bağlamda hazırlanan “Zile Kültür ve Turizm Envanteri” Zile’nin sağlıklı bir turizm politikası üretilebilmesi için, Zile Yöresinin genel hatlarının tanımlanması ve belirli girdilerinin turizm sektörüne yönelik değerlendirilmesi amacını taşımaktadır.

“Zile Kültür ve Turizm Envanteri”, Zile’nin coğrafyasından ekonomik yapısına, tarihi gelişimine, kültürel varlıklarından, halk kültürüne, turizm değerlerinden, sosyal-ekonomik yapısına kadar ilçenin her alanına ait bilgileri içeren bir envanterdir.

“Zile Kültür ve Turizm Envanteri Projesi” oldukça geniş kapsamlı bir çalışmadır. Zile’nin tarihi, kültürel, turistik değerlerin tamamını top yekûn ele alan yaklaşımı gerektirdiğinden, proje çerçevesinde ilçenin karış karış incelenmesi gerekmektedir. Söz konusu Zile Kültür ve Turizm Envanteri alt yapısı hazırlanırken, bölge ile ilgili birikimlerimizden ve TUDER adına yapılan saha çalışmalarından yararlanılmıştır. Buna rağmen, yine de hazırlanan envanter sitesinin her zaman güncellenmeye ve vatandaşlarımız tarafından gelecek bilgilerle geliştirilmeye açık olduğu sitede özellikle belirtilmiştir.

“Zile Kültür Turizm Envanteri”, Zile Yöresinde içinde, hiçbir seçici ayıklama olmadan, her döneme, her kültüre ait, önemli ya da önemsiz ayrımı yapılmaksızın her türlü kalıntı ve bilginin belgelenmesidir. Bu tanımdan hareketle Zile Kültür ve Turizm Envanteri hazırlanırken ilçedeki kültürel varlıkların hemen hemen tümünün belgelenmesi amaçlanmıştır.

Zile’nin turizm sektöründeki payının artırılması ve kentteki kültürel ve turistik değerlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması ve yatırımcılara yol gösterici olması amacıyla hazırlanan Zile Kültür ve Turizm Envanteri Projesi’nin içeriğinin hangi başlıklardan oluşacağı “Nedir, Ne Değildir”  sekmesinde gösterilmiştir.

ETİKETLER: , , , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.